Voor iedereen met een hart voor kinderen

Uitgangspunt

Het uitgangspunt van de methode ‘Schatgraven met kinderen’ is:

Ik ben en ik mag er zijn!

Ik ben Anke Huis in ’t Veld en ontwikkelaar van de methode ‘Schatgraven met kinderen’. Ik geloof dat ieder mens uniek en mooi gemaakt is door God. Ik geloof dat er in ieder mens schatten verborgen liggen, die opgegraven mogen worden. Voor mij zijn schatten: persoonlijke eigenschappen van een mens zoals talenten, karaktereigenschappen, kwaliteiten. De combinatie van al deze dingen maakt ieder mens uniek. Ik geloof dat als we deze schatten opgraven en naar boven halen in de ander, dat de ander bewust wordt van: Ik ben iemand en ik mag er zijn zoals ik ben. Ik mag mijn unieke schatten in zetten om met problemen om te gaan en vooral om mezelf te durven en mogen zijn in alle omstandigheden. 

Kinderen 

Ik heb een passie en een hart voor kinderen. Kinderen zijn puur en echt, ze zijn creatief, vindingrijk en zo vol levenslust. Kinderen bekijken de wereld op een hele andere manier dan wij volwassenen dat doen. Wij willen hen vaak van alles leren vanuit ons standpunt. Wat als wij als volwassenen het lef en de moed hebben om aan te sluiten bij het kind. Als we mee gaan in hun belevingswereld. Ik geloof dat we dan een nieuwe weg ontdekken en vanuit die weg weer verder kunnen. We durven dan het kind te vertrouwen, lief te hebben en te volgen en dat geeft voor het kind erkenning en moed om zichzelf te zijn. Vanuit deze liefde ontstaat er verbinding en kan het kind groeien en leren en zijn zoals hij/zij is, een verrassing voor de ander!

 

De training

In deze uitdagende methode beleven kind (en ouders thuis), in een training van 7 sessies, een verhaal van een reis naar de High Five eilanden met verschillenden eilandbewoners en metaforen. 

We gebruiken de metafoor van een boot (dat is het kind zelf), van figuurtjes (foefies) voor de gevoelens, gedachten geven we weer in wolkjes. De schatten gaan over de unieke kwaliteiten en talenten van het kind. We noemen dit alles een beeldtaal. Het kind en de ouders leren een de beeldtaal. Doormiddel van een beeldtaal creëer je een gemeenschappelijke taal, zonder oordeel, en stimuleer je het kind tot praten. 

Hierdoor ontdekt het kind: wat vind ik leuk of juist niet, waar ben ik goed in of juist niet. Wanneer een kind weet “wie ben ik?” (ik ben…), kan de volgende stap gemaakt worden. Het kind ontdekt: waar hij/zij kind goed in is en blij van wordt in alle omstandigheden, juist als het lastig is. Hij/zij leert zichzelf te omarmen en te aanvaarden wie hij/zij mag zijn. Wanneer dit stap voor stap aangeleerd en verdiept wordt, ontdekt het kind: Ik ben… en ik mag er zijn. Klik hier voor nog meer informatie.

Mogelijkheden

 

Schatgraven met kinderen kan op veel verschillende manieren aangeboden worden op scholen, kerken, kinderdagverblijven. In overleg is er van alles mogelijk. Er kunnen lezingen, workshop, ouderavond, thema avond, presentaties gegeven worden. Er bestaat de mogelijkheid voor uitbreidingen van de methode. Informeer gerust door onderstaand formulier in te vullen. We zullen dan zo spoedig mogelijk antwoorden of terug bellen.